Skip to main content

Potrebujete radu? +421 948 636 363

Blog

Uvedomujeme si vôbec, aký veľký význam má batéria? Bez jej pomoci sme totiž dojazdili.

Vytvorené: 27. apríl 2021
Kategória: Blog
Autor: Batterycentrum.sk

Uvedomujeme si vôbec, aký veľký význam má batéria?

Nejednému z nás sa stalo, že sadol do auta, pokúsil sa naštartovať, ale motor nenaskočil. Vo väčšine prípadov za to môže práve batéria, na ktorú si počas roka takmer nespomenieme. Auto umývame, vysávame interiér, dolievame vodu do ostrekovačov, ale uvedomujeme si vôbec, aký veľký význam má batéria? Bez jej pomoci sme totiž dojazdili.

Životnosť autobatérie

Autobatéria nie je nesmrteľná. To, ako dlho vám vydrží záleží od mnohých faktorov. Vo všeobecnosti platí, že pokiaľ vaša batéria dovŕšila 6 rokov, je pravdepodobné, že ju budete musieť čoskoro vymeniť.

Dnešné moderné autobatérie sú bezúdržbové. To zjednodušene znamená, že pokiaľ s ňou nemáme viditeľné problémy, nemusíme sa o jej chod nijak špeciálne starať. Je však viac ako vhodné, aby sme z času na čas skontrolovali čistotu prostredia, v ktorom sa batéria nachádza a prezreli, v akom stave sú elektródy, prípadne nechali rýchlym testom skontrolovať jej kondíciu na jednej z našich pobočiek.

Batéria v zime trpí

Pri nižších teplotách kapacita batérie klesá. Pokiaľ máte batériu plne nabitú, ani väčšie mrazy jej neublížia a bez problémov naštartujete. Ak nie je dostatočne dobitá, môžu sa objaviť problémy. Čím je nižšia teplota, tým sa znižuje aj kapacita vybitého akumulátora.

Bez ohľadu na stav batérie sú nároky na štart motoru pri mínusových teplotách značne zvýšené. Tu platí – čím nižšia teplota, tým viac štartovacieho prúdu motor potrebuje. Ak sa k tomu pridruží poškodená alebo opotrebovaná batéria so zníženou kapacitou, je vysoko pravdepodobné, že motor nenaskočí.

Keď sa vám v zime vybije batéria, dôležité je ju čím skôr oživiť a nenechať vybitú batériu na mraze dlhšiu dobu, lebo zmrzne a úplne sa zničí.

Pokiaľ auto nenaštartuje, nemusíte hneď uvažovať nad novou batériou. Na našich pobočkách sa rýchlo dozviete ako na tom Vaša batéria je, či je nutná výmena, alebo sa ešte oplatí batériu nabiť.

Ako použiť štartovacie káble

Niekedy nám nezostáva nič iné, ako poprosiť iného vodiča, aby nám so štartom pomohol použitím štartocícvah káblov

Správny postup zapojenia štartovacích káblov:

  1. Prvý (obvykle červený) kábel pripojíme na kladný pól vybitej batérie (+).
  2. Druhý koniec káblu pripojíme na kladný pól nabitej batérie.
  3. Uzemňovací (väčšinou čierny) kábel pripojíme na záporný pól nabitej batérie (-).
  4. Druhý koniec uzemňovacieho kábla pripojíme na kostru vozidla s vybitou batériou.
    Kábel nikdy nepripájajte k zápornému pólu vybitej batérie. Pri dobíjaní batérie sa uvoľňuje vodík a pri preskočení iskry môže za nepriaznivých okolností dôjsť až k výbuchu batérie.
  5. Naštartujte auto s nabitou autobatériou a nechajte motor bežať vo voľnobehu.
  6. Naštartujeme vozidlo s vybitou batériou.

Po naštartovaní odpojíme štartovacie káble nasledovne:

  1. Najskôr odpojíme mínusový kábel od štartovaného vozidla, potom od vozidla dodávajúceho prúd.
  2. Druhý kábel (kladný) odpojíme najskôr od dodávajúceho vozidla, potom od štartovaného vozidla.

 Ako si vybrať novú batériu

Dôležité je dodržať rozmer a minimálne také hodnoty kapacity batérie a štartovacieho prúdu, aký mala predchádzajúca batéria. Tieto parametre nájdete priamo na vašej starej batérii alebo môžete nazrieť do návodu na obsluhu vozidla. Ak si na to sami netrúfate, zavolajte nám, alebo nás navštívte na jednej z našich pobočiek v Nitre alebo v Trnave.

V niektorých autách je k batérii jednoduchý prístup a vymeniť by ste ju zvládli aj sami. Pri nových (najmä drahších) vozidlách je však lepšie spoľahnúť sa na odborníka, pretože takéto auto potrebuje byť o výmene batérie elektronicky „informované“ alebo môže byť batéria umiestnená na ťažko dostupnom mieste.

Ako udržať batériu v čo najlepšom stave

Ako sme už spomínali vyššie, bezúdržbové batérie nepotrebujú špeciálnu starostlivosť. Aby nám batéria vydržala čo najdlhšie, mali by sme v prvom rade auto používať často a aj na dlhšie vzdialenosti, prípadne batériu pravidelne dobíjať. Taktiež treba byť zodpovedný a dbať na to, aby bola po opustení vozidla vypnutá všetka elektronika. Odborníci tiež odporúčajú ako prevenciu pred zimnou akumulátor skontrolovať a dobiť, aby sa neznižovala jeho kapacita

Čo škodí batériám

V dnešných moderných vozidlách je množstvo elektroniky, a teda aj batérie sú viac vyťažované, ako tomu bolo v minulosti. Pokiaľ však všetko funguje ako má, nemalo by to mať na batériu negatívny vplyv. Vždy je ale dobré používať elektroniku s rozumom, napríklad ak dlhšie stojíte na parkovisku s vypnutým motorom, vypnite rádio, vykurovanie sedačiek a podobne.

Akumulátor sa ničí aj pri príliš vysokých alebo príliš nízkych teplotách. Pokiaľ nemáte auto garážované, nič s tým nenarobíte. Dobrou správou je, že v našej zemepisnej šírke nie sú teploty až tak extrémne, aby batéria pri správnom používaní nemohla vydržať aspoň 6 rokov.

Ako sa zbaviť starej batérie

Pri zbavovaní sa starej batérie by ste mali myslieť na to, že ide o nebezpečný chemický odpad. Určite ju len tak nevyhadzujte do komunálneho odpadu. V prípade odovzdania starej batérie na našich pobočkách, automaticky získavate výrazne lepšiu cenu na novú batériu.

Ostatné z blogu

Autodiagnostika: Čo to je a ako funguje ?

Autodiagnostika: Čo to je a ako funguje ? Pokazilo sa vám niečo na aute a začala svietiť niektorá z kontroliek? V tomto...

6 tipov, ako z boostra vyťažiť maximum

6 tipov, ako z boostra vyťažiť maximum Štartovacie boostre Ak sa vám to ešte nestalo, pravdepodobne sa to stane. V sku...

4 základy testovania batérie, ktoré by ste mali vedieť

Blog 4 základy testovania batérie, ktoré by ste mali vedieť Batérie sú predmetom opotrebovania. To je fakt. Či už si k...

Sú batérie do nákladných vozidiel bezúdržbové ?

Blog Sú batérie do nákladných vozidiel bezúdržbové ? Údržba batérie nákladných vozidiel Kamiónové batérie ani v súčas...

Čo sú to trakčné batérie ? Kde všade sa vyskytujú ?

Blog Čo sú to trakčné batérie ? Kde všade sa vyskytujú ? Ako postupovať pri výbere trakčných batérií ? Trakčná či...

Všetko čo potrebujete vedieť pri kúpe meniča napätia

Všetko čo potrebujete vedieť pri kúpe meniča napätia Menič napätia je striedač, ktorý z jednosmerného napätia akumulátora...

Čo je geometria kolies a prečo je dôležitá ?

Čo je geometria kolies a prečo je dôležitá ? Bezpečnosť, to je to najpodstatnejšie pri jazde na automobile. Určite by sme...

DPF filter – viete, na čo slúži a ako sa oň správne starať?

    DPF filter – viete, na čo slúži a ako sa oň správne starať? DPF filter alebo filter pevných častíc (Diesel Particul...

Asistenčné systémy sú potenciálne nebezpečná časovaná bomba

Nemecký výskum hovorí, že asistenčné systémy sú potenciálne nebezpečná časovaná bomba Nemecký TÜV Rheinland v spolupráci ...